Rendhagyó osztálykirándulás a Határtalanul pályázat segítségével 2018.

Szlovákiában jártunk…..

Nyugat-Felvidéki vártúra a Határtalanul pályázat segítségével

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói idén is pályáztak a Határtalanul program keretében meghirdetett osztálykirándulásra. A sikeres pályázatot követően tanulóink három felejthetetlen napot tölthettek a Nyugat-Felvidéken, ahol is a történelmi emlékhelyek, várak voltak az elsődleges cél.

Utazásunk első állomása Dévény volt, ahol megtekintettük a várat. Kitűnő honismereti vezetőnk segítségével sok érdekes dolgot tudtunk meg a nyugat-felvidéki várakról, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország területi épségének védelmében. Majd Pozsony következett, ahol rendhagyó történelem óra keretében megismertük a Magyar királyság koronázási székhelyének történetét. Az Óvárosban tett sétával fejeztük be a napot.

A második napot a hidaskürti alapiskolában kezdtük, ahol szívélyes fogadtatás után kötetlen beszélgetés, zenélés volt a program.

Ezután felfedező sétát tettünk a Csák nemzetség birtokán álló 13.-14. századi vár romjainál.

Innen indultunk a Nyitrai Püspökvárhoz. A Szent Emmerám Székesegyház a legrégebbi egyházmegyei templom a Felvidéken. Érdekessége, hogy történelmileg és építészetileg is három templomból áll és a nyitrai várkomplexum része.

Ezt a napot a völgybeli Gímes település felett magasodó középkori vár nagy kiterjedésű maradványainak megtekintése zárta.

Kirándulásunk utolsó állomásai igazi gyöngyszemek voltak: Körmöcbánya, Selmecbánya és Léva vára. Azonkívül, hogy megnéztük Körmöcbányán a várost, meglátogattuk a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Érmék és Pénzérmék Múzeumát is.

Az UNESCO Világörökség részét képező Selmecbánya városközpontja káprázatos, mindenkit lenyűgözött. Itt felkerestük és megkoszorúztuk  Petőfi Sándor emléktábláját.

Végül Léva vára, a Barsi múzeum zárta a programot. A vár a bányavárosok felé vezető kereskedelmi utak fontos előretolt bástyája volt évszázadokon keresztül.

Tanulmányi kirándulásunk során a tanulók életre szóló élményekkel, ismeretekkel lettek gazdagabbak, azáltal, hogy meglátogatták ezeket a kiemelkedő történelmi múltra visszatekintő városokat, melyek egyetemes jelentőséggel bírnak hazánk iparának, kultúrájának és polgárosodásának fejlődése tekintetében. Iskolánkban fotókiállítást rendezünk a látottakról.

 

 

                                                    Szelle Erzsébet, Varga Krisztina 

 

 

 

Az oldalt készítette:
www.weblapok-olcson.hu