Képző- és iparművészeti ág

Képzőművészeti ág

A képzőről

 

KEDVES ÉRDEKLŐDŐ!

Alapfokú művészeti iskolánkban a képző- és iparművészeti ág a 2006/2007. tanévtől működik, fokozatosan bővülő létszámmal. A képzés szemléletéről egy korábbi publikációban a következő olvasható:

„Amennyiben rajztanításon azt értjük, hogy elsajátíttatunk bizonyos ábrázolási konvenciókat, technikákat, megtanítjuk, hogyan kell alakot, perspektívát, nyári élményt rajzolni, vagy falevelekről színes nyomatokat készíteni, akkor mi gyökeresen eltértünk e hagyományoktól. Úgy vélem, a rajzolni tanulás nem azt jelenti, hogy hosszas gyakorlással megkíséreljük hűen „leutánozni” a mintákat, melyek évtizedek (talán századok) óta hagyományozódtak ránk. De azt sem, hogy egyáltalán nem követünk semmiféle mintát. Természetesen, mint minden mesterséghez, a képzőművészethez is nélkülözhetetlen egy speciális gyakorlati és elméleti tudás, melyet valamennyi szakmabelinek meg kell szereznie. De mennyi fontos ebből a nem szakmabelieknek? Avagy, miféle szakismeretre lehet szüksége egy kisiskolásnak, akiről még nem tudni, hogy művész lesz-e vagy valami egészen más (amire, valljuk be, jóval nagyobb az esély)? A kérdést feltehetnénk így is: mi az a tudás, amely mindenki hasznára válik, függetlenül a későbbi életpályájától?”

[Grosch Szilárd: A dolgok mögé látni… Gondolatok a (művészet-) pedagógiáról 1-3. Zengő újság, XVIII. 1-3. Hosszúhetény, 2008.]

E kérdésre igyekszünk megfelelő választ adni alternatív helyi tantervünk alapján megvalósuló programunkkal.

Iskolánkban 1-3. évfolyamon képzőművészeti, 4-6. évfolyamon pedig grafika és festészet tanszak működik. Tanár Grosch Szilárd.

Az alapfokú képzés 6 tanéven át heti 2 foglalkozást, olykor otthoni munkát jelent. A növendékek minden tanév végén bizonyítványt kapnak, az alapfok befejezésekor művészeti alapvizsgát tehetnek. Az alapvizsga feltétele a tanulmányok folytatásának a továbbképző évfolyamokon.

Az alapfokú képzés térítésköteles, az éves térítési és tandíj összegét a fenntartó határozza meg (a 2016/2017. tanévben az alapösszeg 5400 Ft volt). A tartós és fogyó eszközök egy részét (pl. rajztoll, festőkés, metszőkészlet, tus, pasztellkréta) az iskola biztosítja, de bizonyos felszerelési tárgyakat a szülőknek kell beszerezniük.

A beiratkozásról és egyéb információkról a honlapon, illetve levélben tájékoztatjuk az érdeklődőket. Felvételi szűrés nincs, a jelentkezők közül senkit nem utasítunk el, amíg a létszámkeret ezt lehetővé teszi. Várunk minden alkotni vágyó gyermeket!

 

 

Az oldalt készítette:
www.weblapok-olcson.hu